Mugako Sukaldeak ekimena aurkeztuko dute azaroaren 26an Saran

Ttipi-Ttapa 2024ko aza. 24a, 10:00

Berako Erlanki ezti ekoizlea izanen da sarituetako bat.

Asteartean 10:30ean Lur Berri gelan hasiko den ekitaldian Mugako sariak emanen zaizkie Irungo Rosa Arburua EHUko irakasleari, Senpereko Kattalin Elizalde ikastegiari eta Berako Erlanki ezti ekologiko ekoizleari

2023ko urtarrilean, Martikorena-Danboriena familiak Peio Martikorena Fundazioa sortu zuen Nafarroan. Fundazioaren lehen helburua, Peio Martikorena, beraien aita eta senarra zenaren oroimena berreskuratzea eta bizirik mantentzea da. Haren ikuspegia eta espiritu ekintzailea ohoratzeko bereziki, eta mugaren lurraldea garatzearekin konprometitzeko, ahalen arabera lagunduz. Egitasmo horren baitan, Fundazioak, Mugako Sukaldeak ekintza arloa garatzeko xedea du, «gure kultura gastronomikora eta gure sukaldaritza tradizionalera hurbilduz, gure elikaduraren historia, antolaketa produktiboa, kontserbatzeko metodoak eta elikadura-dieta berreskuratzen eta zabaltzen lagundu nahi dugu».

Hori dela eta, Peio Martikorena Fundazioak, Sarako udalaren laguntzarekin, azaroaren 26-an, asteartez, Lur Berri gelan Mugako Sukaldeak ekimena argitara emanen du. Karia horretara, Catherine Marchand kazetari eta idazleak, Mugako Sukaldeak izeneko liburu sortaren lehen alearen aurrerapena eskainiko du, protagonista batzuekin batera. Ondotik, Peio Martikorena Fundazioak, bertako lurraldearen alde egindako lana eta ekarpena saritzeko Mugako Sariak banatuko ditu. Aurtengo sarituak hauek dira: Irungo Rosa Arburua Goienetxe, Filosofia eta Hezkuntza Zientzietako Doktorea, EHUko irakasle, ikerlari eta idazlea;  Senpereko Kattalin  Elizalde ikastegia eta  Berako Erlanki ezti ekologiko ekoizlea (Haizea Belarra eta Mikel Lertxundi).

 

Ja(ki)tea elkarteko sukaldarien mokaduak

Ondotik, Euskal Herri osoan, gertuko sukaldaritza tradizionala argira emateko xedea partekatzen duten Ja(ki)tea elkarteko sukaldari eta kideek haien mokadu eta mozkinak dastatzeko ohorea eginen dute.

Hauek dira bertan egonen diren sukaldari eta jatetxe jabeak:

  • Donostiako Aratz jatetxeko Xabier Zabaleta
  • Donostiako Aldanondo jatetxeko Mikel Mayan
  • Gipuzkoako Getariko Elena Navarri
  • Lasarteko Herirko-Etxa jatetxeko Javi Penas
  • Urdazubiko Urbia jatetxeko Julien eta Céline Lamothe
  • Senpereko La Nivelle jatetxeko Pascal eta Laetitia Berrotaran
  • Ziburuko Mattin jatetxeko Michel eta Céline Niquet

 

Azoka eta pintxo postuak

Arka Mariane Sage (Sara): Kintoako xingarra ganibetaz moztea

Beñat Ezkurra (Ainhoa): Gasna AOP Ossau Iraty- Mamiak

Martiko (Bera): Izokina, foie, ahatekiak

Hiru Xilo Nicolas Chrétien (Sara) : Baratzezaina, barazkiak.

Etxetik Karine eta Jeff de (Senpere): Sagarra eta fruituak jaso eta transformatu.

Ansalas Anabela (Zugarramurdi): Lukainkak, xerrikiak. Euskal Pastiza ere bai. Rafa Gorrotxategi txokolategile maisua (Tolosa): Pantxineta Gold, antzinako errezeta.

Beñat Darrigues okina (Senpere): Herriko irina

Erlanki eztia (Bera) erle beltzaren ezti ekologikoa, erlauntza bat ekarriko dute.

Salanort (Getaria) antxoak, olagarroa, itsasoari lotutako artisautza.

Irulegiko Sotoa Olivier Martin lehendakariaren eskutik irulegiko arnoak

Idiazabalgo gazta Kofradia: Sormarkako gaztak

Mitarte ardo sotoa (Labastida) arabar errioxako ardoak

Bereziartua sagardoa (Astigarraga)

Insalus ura (Lizartza)

Sukalde laguntaz eta zerbitzua: Donibane Garaziko Lycée de Navarre

Publizitatea eta erakundeen dirulaguntzak ez dira nahikoa TTIPI-TTAPAren eta ERRAN.EUSen etorkizuna bermatzeko, eta zu bezalako irakurleen babesa behar dugu aitzinera egiteko.


Egin TTIPI-TTAPAren lagun