Azoka hilaren 13an, ortziralean, irekiko da arratsaldez, larunbatean egun osoan eta igandean eguerdira arte zabalik izanen da.
Azokaren datuak
Guztira, hogeita hamazazpi postu izanen dira, eta horietatik hogeita hamar Nafarroako ekoizle ekologikoak izanen dira, eta zazpi bertze autonomia-erkidego batzuetatik etorriak, zehazki Errioxa, Valentzia, Malaga, Kantabria eta Zamorakoak. Frutak eta barazkiak, olioak, arrautzak, pasta, kosmetikoak, hestebeteak, haragiak (beganoak ere), opilak, perretxikoak, landare aromatikoak, gaztak, marmeladak, fruitu gorriak, perretxikoak, pizzak, lekaleak eta abar erosi ahal izanen dira.
Inoiz baino jarduera gehiago
Jarduerei dagokienez, azokaren edizio honek egitarau anitza eskaintzen du publiko guztientzat. Haurrei zuzendutako hainbat jarduera eginen dituzte, jolasetik elikaduraren garrantziaz eta elikagaien jatorriaz kontzientziatuz eta sentsibilizatuz eta elikadura-ohitura iraunkorrak heziz eta sustatuz. Haurrentzako tailerrak eta ipuin-kontalariak, haurrentzako dastaketak eta elikagai jasangarriak ezagutzeko tailerrak programatu dira. Gainera, azoka osoan Txikiekozona egonen da, haurrentzako jolasgunearekin.
Txikiei egindako bertze keinu bat azokaren kartela bera da, fruta eta barazkien origamia, ekologikoan heztera eta modu jasangarrian ekoitzitako tokiko eta sasoiko elikagaien kontsumoak duen garrantziaz hausnartzera gonbidatzen duena.
Bi erakusketa
Bertze berrikuntzetako bat da bi erakusketa ere egonen direla, bata Loreneko egoitzan, Onayk antolatuta (Herrien Arteko Laguntzarako Nafarroako Erakundea): Siwatl: emakumeak etorkizuna lantzen izenburupean. Erakusketa horrek El Salvadorreko emakumeen kolektibo baten eta bizi diren ingurunearen arteko harremana islatzen du. Bertze erakusketa artisau lanbideen eremuan egonen da, Artetako Etnografia Museoak antolatutako ‘Museo Ibiltaria: historia egiteko 100 objektu’ erakusketa, hain zuzen ere.
Larunbat goizean artisau lanbideen erakusketa antolatu da. Bertan, zura zizelkatuko da, forjak eta artilea egiten erakutsiko dute, eta saskigintzako tailer bat eginen dute, nekazaritzako eta abeltzaintzako jarduerei lotutako tradizioa, sormena eta artisau lanbideak balioetsi nahi dituena. 11:00etatik 13:30era izanen da.
Musika-emanaldiak eta DJak, bisita gidatuak, ardo-dastatzeak, ogia eta marmeladak, yoga, hitzaldiak etab osatzen dute azokaren egitarau oparoa. Urtero bezala, gune gastronomikoak Geltokik kudeatuko du eta azoka osoan zehar irekita egonen dena, edozein unetan elikagai eta edari ekologikoez gozatzeko.
Asteburu osoa ekitaldiz betea eta Nafarroako ekoizpen ekologikoa balorean jarri nahi duena modu entretenigarria, dibulgatzailea eta kontzientziatzailean.
Hitzordua Elena Corralesekin eta liburuen sinadura
Azokaren programazioa irailaren 12an, ortzegunean, hasiko da, 18:30ean, Elena Corrales biologo eta nutrizionistak emanen duen hitzaldiarekin. 40 urte baino gehiagoko esperientziarekin, osasunaren mantentzean eta berreskuratzean elikagai ekologikoen kontsumoak duen garrantziari buruzko hitzaldia emango du.
Hitzaldian elikagaien ekoizpenaren historia eta industrializazioaren hasiera errepasatuko ditu, ongarri kimikoak, pestizidak, antibiotikoak, herbizidak eta hormonen erabileraren inguruan. Gainera, elikagai ekologikoen nutrizio-balioak ekoizpen konbentzionalarekin alderatuko ditu, eta, amaitzeko, nekazaritzako elikagaien kimikak giza osasunean dituen ondorioak aztertuko ditu, eta elikagaiek sendatzen dituzten edo soilik gaixotasunak prebenitzen dituzten erantzunen du.
Gainera, larunbatean, hilak 14, Elena Corralesek stand bat izanen du Zentzumenen Parkean, berak argitaratutako liburuak sinatzeko.