Nafarroako VIII. Azoka Ekologikoa Noainen eginen dute irailaren 15etik 17ra

Ttipi-Ttapa 2023ko ira. 8a, 18:00
Sebastián Marco Noaingo alkatea, Mari Jose Arrondo NNPEKko presidentea eta Jose Mari Aierdi kontseilaria, Nafarroako VIII. Azoka Ekologikoaren aurkezpenean.

Nafarroako 22 ekoizlerekin batera, Gipuzkoa, Bartzelona, Errioxa, Kantabria, Castellon, Alakant, Zamora, Malaga eta Valentziakoak ere etorriko dira

Nafarroako VIII Azoka Ekologikoa, Nafarroako elikagai ekologikoen azokarik handiena, aurten ere Noaingo Zentzumenen Parkean eginen da, irailaren 15, 16 eta 17an. Hogeita hamar postu baino gehiagoko azoka izanen da, gune gastronomikoa, hitzaldiak, tailerrak, musika, antzerkia eta haurrentzako jarduerak hartuko dituen gune enblematiko batean. Tartean daude Goizuetako Domiñako betizu haragia eta hestekiak eta Berako Teknableu ura eta dutxa filtroak. Aurten ere, Nafarroako sektore ekologikoak herritarrekin duen hitzordu nagusia izanen da, erosteko, elikagai ekologikoak ezagutzeko eta publiko guztiarentzako jardueraz betetako tarte atsegina pasatzeko pentsatutako azoka.

Nafarroako VIII. Azoka Ekologikoa, batez ere, topagune bat da, herritarrak elikagai ekologikoak erostera joaten diren espazioa, baina baita sentsibilizatzera eta elikadura osasungarri eta jasangarriari buruz hausnartzera ere. Mari Jose Arrondo CPAEN/NNPEKeko lehendakariak ortzegunean emandako prentsaurrekoan adierazi zuen bezala, «gero eta pertsona gehiagok eskatzen dituzte elikagai osasuntsuak, kimikorik gabeak eta modu jasangarrian ekoiztutakoak, sektore estrategikoa eta hazten ari dena izanik». Horregatik guztiagatik, adierazi zuen Nafarroako VIII Azoka Ekologikoa eskaera horri erantzuten diola, «kontsumoa sustatzeko, elikagai ekologikoak ezagutarazteko eta ekoizleentzako merkaturatze-bide laburrak ezartzeko».

Nafarroako Gobernuko Landa Garapeneko eta Ingurumeneko kontseilari Jose Mari Aierdik berretsi zuen «Departamentuaren apustu eta borondate politiko argia du, nekazaritza ekologikoaren sustapenaren alde eta ekoizpen ekologikoa suspertu, profesionalizatu, sozializatu eta sustatzeko borondatearen alde egin duena, CPAEN/NNPEKen lehendakaritza berriarekin bat eginez». Era berean, aitortu du «produktu ekologikoa aberastasuna dela lurraldearentzat, elikadura osasungarriaren aldeko apustua, ekoizpen sistema jasangarriaren aldekoa, edo, azken batean, funtsezko tresna dela landa mundu bizi eta aktibo baten alde lan egiteko».

Prentsaurrekoa ortzegunean egin zen Zentzumenen Parkean, eta Noaingo alkate Sebastián Marcok ere parte hartu zuen. Azokara joateko eta Noaingo nortasun-ikur eta Iruñerrirako erreferentzia den Zentzumenen Parkeaz gozatzeko deia egin zuen.

Jardueraz betetako egitaraua

Azoka bera heldu den ortziraletik igandera eginen bada ere, aitzinetik bertze hitzordu bat izanen dute ortzegunean, hilak 14, El Mar del Norte taldearen antzerki-foro ikuskizun batekin, Biela eta Tierrarekin elkarlanean. Eta tritoiak hiltzen badira ikuskizunak, gure plateretan jartzen ditugun elikagaiei buruz eta gure osasunean eta gizartean duten eraginari buruz hausnartzen du

Irailaren 15ean, ortziralea, 17:00etan hasiko da azoka, eta bertan, enpresek eta ekoizleek, bertzeak bertze, ardoak, garagardoak, gaztak, olioak, lekaleak, txokolatea, kafeak, marmeladak, barazkiak, kontserbak, haragia, haziak, kosmetika, ogiak eta pastak edo zukuak izanen dituzte eskuragarri. Enpresa ekologiko gehienak Nafarroakoak badira ere, beste autonomia-erkidego batzuetatik ere etorriko dira, hala nola Errioxatik, Andaluziatik, Valentziako Erkidegotik edo Kantabriatik.

Azokaz gain, gune gastronomikoan elikagai ekologikoak dastatu ahal izanen dira Geltokiren eskutik; iaz bezala, larunbatean bertako animalia eta arrazen erakusketa gune bat egonen da, baita asteburu osoan zehar jolas gunea izanen duen haurrentzako gune bat ere. Gainera, bisita gidatuak antolatu dira Zentzumenen Parkera, dastaketak eta elikagaien dastatzeak, musika emanaldiak eta antzerki dinamizazioa.

Nafarroa, gero eta ekologikoagoa

Nafarroako nekazaritza-ekoizpen ekologikoak 800 ekoizle baino gehiagoren eta 66.000 hektareatik gorako 2.500 elikagai ziurtatu baino gehiago ditu, hau da, lurraldeko nekazaritza-azaleraren %7,4. Hala ere, oraindik urrun dago Europako Batzordearen helburua lortzetik. Izan ere, ‘Baserritik Mahaira’ izeneko estrategian zehazten denez, 2030ean Europako nekazaritza-azaleraren % 25 ekologikoa izan behar luke, eta horrek adierazten du ahalegin handia egin behar dela oraindik, Nafarroak zifra horiek lortu nahi baititu.

Nafarroako VIII Azoka Ekologikoak ahalegin horretan lagundu nahi du, sentsibilizazio eta salmenta zuzeneko merkatuarekin. Horri esker, Zentzumenen Parkera hurbiltzen diren pertsona guztiek ekoizle ekologikoak ezagutu ahal izanen dituzte, eta elikadura osasungarri eta iraunkorrari buruz gehiago ikasi, produktu ekologikoak nola lantzen eta lantzen diren jakiteko.

 

NAFARROAKO VIII AZOKA EKOLOGIKOA

  • NAVARRSOTILLO BIODYNAMIC & ORGANIC WINES. Vino. Andosilla (Nafarroa)
  • PASTA MARTINELLI. Pasta. Beriain (Nafarroa)
  • EL PUENTE VIEJO, HORTALIZA Y FRUTA ECOLOGICA. Barazkiak. Caparroso (Nafarroa)
  • ACEITE FUENTE DE GAROS. Olioa. Oteiza (Nafarroa)
  • ERLANDERE EZTIAK.  Eztia eta propoleoa. Arbeiza (Nafarroa)
  • ACEITE ECOLÓGICO JESÚS ARANDA. Olioa eta almendrak. Faltzes (Nafarroa)
  • BIOINTEGRA-ASPACE NAVARRA. Esnea, gazta eta iogurta. Orreaga (Nafarroa)
  • AFORTUNATO CAFÉS. Kafea eta txokolatea. Pamplona (Nafarroa)
  • EKOLLAONDO. Ahuntz gazta eta arrautzak. Goldaratz (Nafarroa)
  • CONSERVAS EBRON. Barazkiak. San Adrian (Nafarroa)
  • MERMELADAS CASA PAULINA. Lurmendi marmeladak. Eulate (Nafarroa)
  • AXURIBELTZ. Ardi gazta. Iturgoien (Nafarroa)
  • ELKEA PRODUKTU EKOLOGIKOAK. Olioa, garagardoa, furtak eta barazkiak. Bakedano (Nafarroa).
  • JAVIER ANOCIBAR.Patata, lekaleak eta fruta. Munarriz (Nafarroa)
  • ARTOTXIKI. Jan-Burger, sarrazeno garia eta txitxirio garia. Iguzkiza (Nafarroa)
  • DOMIÑA. Betizu behien haragia eta hestekiak. Goizueta (Nafarroa)
  • LAKABEKO OKINDEGIA. Ogia eta pastak. Lakabe (Nafarroa)
  • SESMA BREWING CO. Garagardoa. Sesma (Nafarroa)
  • COSMÉSTICA FRESCA. Kosmetika freskoa. Iruñea (Nafarroa)
  • TEKNABLEU. Ura, dutxa filtroak. Bera (Nafarroa)
  • ASENNA. Endometriosis elkartea. San Adrian (Nafarroa)
  • REAS NAVARRA. Ekonomia social eta solidarioaren materiala eta informazio gunea. Berriozar (Nafarroa)
  • ARANDANO ECORICO. Ahabiak. Zarautz (Gipuzkoa)
  • ECORIGINAL ORGANIC. Hazi ekologikoak. Bartzelona
  • QUESOS DE CATI. Gazta, ardoa, zukua eta txokolatea. Cati (Castelló)
  • LURREKO AROMATICAS Y BIODIVERSIDAD. Infusioak eta gozagarriak. Prejano (Errioxa)
  • IGONENATURAL. Kosmetika, xaboiak, intsentsu eta sahumerioak. Onil (Alacant)
  • JABON ZORRO DÀVI. Xaboia, txanpua eta balsamoak. Castellanos de Sanabria (Zamora)
  • ALOE VIDA ECOLOGICO. Kosmetica. Malaga
  • GRANADAS ECOLOGICAS. Granadak, granada zukua eta zitrikoak. Pucol (Valentzia)
  • NUTXES - OBRADOR DE APOYO. Txokolatea, turroiak eta pastak. Jijona (Alacant)
  • COMO UNA MANZANA ARTESANIA DE FRUTA. Zukua, siropea, jalea, infusioa eta ozpina. Lloreda de Cayón (Kantabria)

 

Publizitatea eta erakundeen dirulaguntzak ez dira nahikoa TTIPI-TTAPAren eta ERRAN.EUSen etorkizuna bermatzeko, eta zu bezalako irakurleen babesa behar dugu aitzinera egiteko.


Egin TTIPI-TTAPAren lagun