Elizondoko zahar etxean bertako elikadura osasungarria sustatzeko proba pilotua abiatu du udalak

Ttipi-Ttapa 2024ko mai. 7a, 13:00

«Nekazaritza eta abeltzaintza ekologikoa, hurbilekoa eta giza neurrikoa» bultzatu nahi dute, «baita zerbitzu publikoen kalitatea hobetu ere». Horrekin lotuta, Izaskun Berasategi nutrizionistarekin 'Elikadura zahartzaroan' solasaldia antolatu dute maiatzaren 16an, 17:00etan Arizkuneneko sabaian.

Baztango Udala Francisco Joaquin Iriarte adinekoen egoitzan lanean ari da, eskualdean ekoiztutako elikadura osasungarriagoa eta iraunkorragoa ezartzeko, tokiko nekazari eta abeltzainen eskaintzara egokitua. Proba pilotuan elikagaiak biltegiratzeko eta prestatzeko azpiegitura ebaluatu dute, eta egungo menuak eta hornitzaileak aztertu dituzte. Horrela, «sukaldeko langileen lan ona eta menu berrituak» uztartu nahi dituzte, «nutrizionista adituen ikuskaritzapean». Horrez gain, Cederna Garalur elkartea interesa agertu duten ekoizleekin biltzen hasi da.

Proiektuak prozesuko eragileek osatutako taldea du: udala, egoitzako kudeatzaileak, langileak, sukalde eta erosketen arduraduna eta lehen sektoreko ekoizleak. Dinamizazioa Mirua Mikrokooperatibaren esku dago eta finantzazioa Conecta Navarra Rural proiektuaren bidez lortu da.

Udalak azaldu duenez, «elikadura zein energia burujabetzan aitzinera egiteko borondatea dago lurralde mailan, ahalik eta autosufizientzia handiena izateko. Elikadura politikek onura zuzenak dituzte herritarrendako zein lurraldearendako. Alde batetik, sasoiko produktu fresko eta ekologikoetan oinarritutako menu orekatuek elikadura osasungarria bermatzen dute. Bertze aldetik, elikagai horiek hurbileko zirkuituetan erosteak, eta ahal dela zuzenean ekoizleei erosteak, ingurumena zaintzea, ekonomia zirkularra garatzea eta landa eremuan biztanleria finkatzea errazten du».

Publizitatea eta erakundeen dirulaguntzak ez dira nahikoa TTIPI-TTAPAren eta ERRAN.EUSen etorkizuna bermatzeko, eta zu bezalako irakurleen babesa behar dugu aitzinera egiteko.


Egin TTIPI-TTAPAren lagun