«Zailtasunak zailtasun, aukera eta potentzialitate ederrak ditu zonaldeak»

Ttipi-Ttapa 2017ko urr. 24a, 08:52
Marian Zestau, Cederna-Garalur elkarteko teknikaria da Baztan, Urdazubi eta Zugarramurdin.

Marian ZESTAU BARAIBAR •  Baztan, Urdazubi eta Zugarramurdin Cederna Garalur Elkarteko teknikaria

Leitzarra sortzez, Baztan, Iruñea eta Leitza artean ematen du astea Marianek. Due­la bi urte hasi zen Baztan, Urdazubi eta Zugarramurdiko Enpeglu eta Garapen Agentzian lanean: «oso gustura ari naiz lanean eskualde honetan. Zailtasunak zailtasun, aukera eta potentzialitate ederrak ditu zonaldeak». Aholkularitza eta laguntza teknikoa ematea da bere eginbeharretako bat: «sustatzaile pribatuei, martxan dauden enpresei, udalei, negozio-ideiak dituztenei edota negozioa jarri berria dutenei laguntza eskaintzea eta PDR programara aurkezten dituzten proiektuen tramitazioa eta jarraipena egitea». 

 

Zonal­deari bultzada bat emateko moduak aurkitzea da bere lanaren ardatza eta, horretarako, «Nafarroako Go­bernuko atal desber­dinetako egitasmoak  lurraldera ekartzen lagundu, dinamizatu eta zabaldu behar ditugu ere».

 

Lehiaketa-enkantearen antolakuntza

Bere zereginen artean dago Pirinioetako behi-azienda lehiaketa-enkantea antolatzea: «antolakuntza batzorde bat osa­tu dugu eta hainbatetan biltzen gara urtean zehar, gure artean ardurak, eran­tzukizunak eta eginbeharreko lan zehatzak banatuz».  Antolakuntza batzorde honi dagozkio: «data eta egitaraua adostea eta osatzea, parte-hartzaile guzti-guztiekin harremanetan jartzea, publizi­tatea egitea, prentsaurrekoak deitu eta hedabideei informazioa ematea.. zereginen zerrenda luzea da oso». Aurtengoa izan da lehiaketa dela eta, astebukaera guztia Elizondon pasatu duen lehenengoa: «benetan, oso giro polita, jatorra eta zin­tzoa sumatu dut. Ezagutzen ez nituen hainbat gauzetaz jabetzeko aukera izan dut, esaterako, horrelako feria batera azienda ekartzeko aurretik eta denbora luzez egin behar den lanaren zati txiki batetaz; abeltzainek egiten duten esfortzua eta ilusioa ere nabaritu ditut, beraientzat elkargune ere bihurtzen baita. Elkartu, konpartitu, ikusi, ikasi…».

 

Abeltzainen lanaren erakusleiho

Abeltzainek egindako lanaren era­kusleihoa  ere badira Elizondon antolatzen diren lehiaketa eta enkanteak:  «halere, astebukaera bat ez da nahikoa jabetzeko eta benetan lan guzti hau ezagutzeko. Abeltzainek egiten duten lanaz jabetzeko, beraien larruan jarri  eta beraiek bezala bizi beharko ginateke denboralditxo bat bada ere!

 

Lehenengo sektoreari bultzada

Hain juxtu, eskualdean landu beharreko arloen artean, lehenbiziko sektorearen egoera aipatu du: «dagokion balioa eman beharko genioke eta horretan, administrazio eta erakundeek, gizarteak eta nekazari eta abel­tzainek, denok, dugu  gure betebeha­rra eta ardura». Hasteko, administrazio eta era­kundeek tramiteak eta baimenak erraztu beharko lituzketela uste du: «bai epeei dago­kienez eta baita betebeha­rrei dago­kienez ere. Eta legedia eta diru-laguntzak gaur egungo egoe­rara eta errealitatera egokitu beharko lituzkete».

Sektoreari dagokion balioa ematea ere funtsezkoa da: «administrazioek bertako produktuen kon­tsumoa eta herritarrek, bertan ekoizten diren produktuak kon­tsumitu, bertakoa erosi eta honekin elikatzea». Produktu hauen presentzia gure egu­nerokoan areagotzea proposatzen du:«etxeetan, eskoletan ikasgai bezala eta baita jangeletan ere, jate­txeetan, elkarteetan, ostatuetan…».

 

Lan aukera eta bizimodu gisa

Nekazaritza eta abeltzaintza eredutzat hartzea ere ezinbestekoa da: «lan ­au­kera eta bizimodu gisa ulertu behar dugu, dagokion duintasuna aitortuz. Nekazari eta abeltzainek ere gizarte osoari egiten dioten ekarmena balioan jarri beharko genuke». Eta tartean, bide berriak ere jorratu beharra dago: «ustiapenen kudeaketarako formula berriak aztertu (kooperatibak, kudeaketa partekatua…) eta ustiapen eta belaunaldien erreleboa ahalbideratu eta suspertu behar da».

 

Etorkizuna

Badaki lan saila dagoela egiteko, baina, argi du datozen urteetan zein norantzatan egin behar den lan. Lehenengo sektorean, «gazteen eskutik eta formula berritzai­leak erabiliz, ustiapenen hazkundea izatea eta ekoizleen eta transformatzaileen elkarlana ere indartzea». Turismo eta ostalaritza arloan, «2020rako sektorea erabat profesionalizatua egotea eta sektorean jarduten duten gehiengoak egituratuta egotea, elkarlanerako eta elkarri laguntzeko antolatuta». Merkataritza arloan, «denda itxieraren jarioa etetea, alde batetik, sustatzaile berriei esker eta bestetik, hemen, eskualde osoan, bertako produktuak kontsumitzeko aukera lehenetsi delako, barne ekonomia bul­tzatuz eta indartuz».  Guzti hau lortzeko, zonaldeak duen balia­bide preziatuena  giza-baliabidea dela uste du: «biztanlegoa eskualdearen garapenerako helburu amankomun eta jakin batzuekin erabat konprometituta, erantzukizunez arduratuta, gogotsu eta aktibo».  

Publizitatea eta erakundeen dirulaguntzak ez dira nahikoa TTIPI-TTAPAren eta ERRAN.EUSen etorkizuna bermatzeko, eta zu bezalako irakurleen babesa behar dugu aitzinera egiteko.


Egin TTIPI-TTAPAren lagun